Üdvözöljük weboldalunkon!

Vidám napot kívánunk!

Öröm számunkra, ha új vagy régi érdeklődő, vásárló látogat el, látszólagos műhelyünkbe.

Géppel hímzünk minden, egyébként is varrással előállított anyagot, amit egy arra alkalmas kerethez tudunk rögzíteni. / példának okáért: egy ingzseb méretű zsebre csak úgy tudunk hímzést elhelyezni,  ha összevarrjuk az alatta lévő anyag résszel is, vagyis a zseb mint tároló alkalmatosság is, nem tudja tovább ezt a szerepét betölteni.  /

Elő-előfordul a kérdés: ha hoznak egy képet a hímezni kívánt elképzelésről, azt csak “betesszük a hímzőgépbe ” és az kihímzi? Nem, sajnos, az a fénymásoló. Azt a képet a hímzőgép számára értelmezhető formává kell tenni. / Olyasmi ez, mint amikor egy ábrát úgy rajzolunk/másolunk le, hogy az ábra fölé teszünk egy áttetsző papír lapot s azon addig rajzoljuk, radírozzuk, igazítjuk az általunk rajzolt vonalakat, amíg az teljesen megegyezik az alatta lévő hozott képpel./ Ezt egyfajta grafikus programmal készítjük, ami a rajzolt szerkesztett vonalakat cérnásítja. Innentől fogva a hímzőgép meg tudja hímezni az elképzelt képet, ábrát. Mi is készítünk egy “formát ” mint a nyomdában, vagy mint a ruhaszitázók.

01 takarék

takarék 6 mintakészítés kép

Ez a kettősség a rendelés megvalósításánál is jelentkezni fog, olyan formában, hogy a minta elkészítésének/cérnásításának van egy egyszeri mintakészítési díja, és magának a mintának a ruhadarabra való hímzésnek is van egy darabonkénti hímzési díja.

Nagyobb tételszám esetén a mintakészítés díját nem érvényesítjük. Az árképzésnél a mintába kerülő öltésmennyisége a meghatározó szempont. Ami egy igen elvont, és megfoghatatlan tulajdonság. Ide is találtam egy minta féle hasonlatot. Régi időben készítettek úgy kerítéseket, hogy vékony vesszőből fonták azt meg. Ha ritkábban rakták a vesszőket, kevesebb anyag kellett az elkészítéshez, és kevesebb idő volt hozzá szükséges, és átlátszó maradt a kerítés. Ha sűrűbben szőtték a szálakat, az több anyagot igényelt, a munka is több idő ráfordítást igényelt, és nem lehetett átlátni a kerítésen. Így aztán a hímzésről is csak olyan formán tudunk pontos árajánlatot adni, ha a minta elkészült, és láthatóvá válik milyen ráfordítást igényel a folyamat. Előtte csak egy körülbelüli árral tudunk szolgálni. Felsorolok néhány anyagot csupán a példa okáért, hogy mi mindenre lehet hímzést, díszt elhelyezni:

Hímezhető használati, ajándék tárgyak: ing, kabát, póló, pulóver, sapka, kendő, sál, nyakkendő, sportcipő, terítő, szalvetta, ágynemű, takaró, gyermek holmik, telefontartó tok, laptop táska, és persze minden szövet, bőr szatyor, törölköző, fürdőköpeny, ágyneműk, párnahuzatok, sport ruházat, sportcipők, küzdő sporti övek, . .. mint lehetőség kimeríthetetlen.

A hímzés bizonyos esetekben használható, különféle használati ruha féléken esett apróbb hibák diszkrét javítására, anyag pótlásra. / foltozásra is /.

Ha nem fárasztottuk túlságosan, köszönjük a figyelmét, talán közelebb léptettük a hímzés rejtelmeinek megismeréséhez.

Bagi István
gépi-hímző
20/938-0795